Buenos Aires - Argentina

Mat & dryck, Resa / Arkitektur, Byggnadsverk, argentina, beer, buenos aires, kött, meat, resa, travel, vin, wine / Permalink / 0
En vecka i Buenos Aires, Argentina 8-14 Juli 2019

Resefakta:
Flyg från Stockholm till Buenos Aires, Argentina. Inget direktflyg.
Restid: Ca 18 timmar, beroende på resrutt.
Värt att veta: Tidsskillnad. Sverige ligger +4 timmar före Argentina.
Valuta: Argentinska Pesos 100 SEK = 441 pesos (Juli 2019)
Hotelltips: www.minehotell.com
Folkmängd Buenos Aires: 12-13 miljoner.
 
8 Juli
Vi kom inte med flyg till Buenos Aires, vi åkte färja över Rio de La Plata från Colonia i Uruguay.
En färd på ett par timmar. Överfarten bjöd inte på någon märkvärdig utsikt utan är bara ren transport  över till Buenos Aires.
 
Väl framme och passerat imigrationen så var det inte alldeles enkelt att få tag i en taxi i den smått kaotiska taxikön, det vara bara till att ha tålamod. Se till att ha Argentinska Pesos till hands, taxibilarna tar bara kontanter, det gäller hela vistelsen. Uttags automat finns i ankomst hallen.
 
Vi hade på förhand bokat ett boutiquehotell i stadsdelen Palermo. Mine Hotel Boutique som var 4-stjärnigt och jag kan verkligen rekomendera det. Ett av de mysigare hotell jag bott på och som har en alldeles utomordentlig frukost. Från hotellet och med 4-5 kvarters radie finns ett 20 tal bryggeri pubar, massor med restauranger och barer. Några av Sydamerikas mest välrenomerade köttkrogar finns runt Palermos kvarter. Bl.a. La Cabrera, Don Julio, Calden Del Soho, Lo de Jesus, alla är fantastiska restauranger som får köttälskaren att inse att den långa resan till Argentina är värd det, det blir inte bättre än så här. När vi nått Mine Hotel Boutique, duchade vi och letade reda på restaurangen Calden de SoHo. Oj, vilket kött och bra vin. Nu mår man bra. Bohemska staddsdelen Palermo visade sig vara ett utmäkt val att bo på under vistelesen i Buenos Aires, riktigt mysigt och trevligt livligt.
Palermo, Buenos Aires.
 
9 Juli
Efter en god natts sömn vaknade vi till Argeninas nationaldag 9 juli. Efter en fantastisk frukost, frågade vi om lite råd kring nationaldagen och om det var någon sparad eller liknande och det var det. Inom gångavstånd dessutom, uppe på Av. del Libertador. På vägen dit gick vi in i Jardins botaniska trädgård, mysig trädgård som visade träd från flera länder i Sydamerika. När vi nådde Av. del Libertador insåg vi snabbt att detta inte var något dåligt nationaldagsfirande. Det var en parad som startade på förmiddagen och sträckte sig till runt 4 tiden på eftermiddagen. Det tog som aldrig slut på marscherande regementen och fordon. Till och från passerade flygformationer och helikoptrar. Det var täta led av firande Argentinare och nationalsången sjöngs oavbrutet hela dagen, ackompanjerat av militära musikåren.
 Nationaldagsfirande 9 Juli.
Nationaldagsfirande 9 Juli. 
Nationaldagsfirande 9 Juli.
 
Efter att hittat en mysig fransk restaurang i närheten för lunch, så lyckades vi smita igenom paraden och ta oss till närliggande Japanska trädgården, El jardin Japone's. En fin och välbesökt trädgård.
El Jardin Japone's, Japanska trädgården.
El Jardin Japone's, Japanska trädgården.
 
Efter ha strosat runt lite i Japanska trädgården bestämde vi oss för att titta till en annan park, The Rose Garden, El Rosedal. Nu är det vinter i Argentina så det var inte full blom på alla rosor men man såg parkens potential.
The Rose Garden, El Rosedal in Palermo, Buenos Aires.
The Rose Garden, El Rosedal in Palermo, Buenos Aires.
 
Nu närmade det sig kväll och det var dags att leta sig tillbaka till hotellet för en dusch innan middag, men på vägen kanske man hittar en schysst bar för en tequila och en öl, vilket vi gjorde på baren Mezcal vid Plaza inmigrantes de Armenia. Efter det gick vi vidare till Gluck Cerveceria för lite ölprovning.
Gluck Cerveceria.

Vi lyckades få ett bord på den välrenomerade kött restaurangen Lo de Jesus. Alla på förhand uppskruvade förväntningar visade sig uppfyllas. Helt grymt kött, bra service och mycket bra vin. Hit får vi gå en kväll till på vinprovning.
Lo de Jesus.
Lo de Jesus.
Rejäla köttknivar på Lo de Jesus. 
 
10 Juli
Efter lite sovmorgon och en god frukost så strosade vi runt i närområdet, i det bohemska Palermo. Lite shopping och lunch på La Cabrera. Kvällssittningen var fullbokad sedan länge men med hjälp av receptionen på vårt hotell lyckades vi få ett bord på lunchsittningen.Fantastiskt kött ackompanjerat av 14 små fat av såser och andra goda tillbehör.
La Cabrera
La Cabrera.
 
Efter lunchen tog vi en taxi till Cementerio de La Recoleta, där Maria Eva Duarte de Peron eller kort och gott Evita ligger begraven, tillsammans med många av Argentinas och Buenos Aires storheter. 
Cementerio de la Recoleta.
Vi han med Malba konstmuseeum på eftermiddagen. Trångt med folk och inte alltför intressant museum, men trevligt ändå. Sedan hem till hotellet och sen middag i Palermo.
 
11 Juli
Efter frukost tog vi taxi till The Ateno Grand Splendid, en bokhandel som enligt den engelska tidningen The Guardian rankas som väldens näst viktigaste bokhandel. Det är en före detta teater som öpnnade dörrarna redan 1919 och är ett fint byggnadsverk.
The Ateno Grand Splendid
Dagen är ung och vi hade på förhand besämt oss för en guidad tur till fots i Buenos Aries. Vi hängde med tills vi kom till platser vi redan besökt föregående dagar. Intressant att höra om alla magnifika byggnadsverk, platser och parker. Vi besökte även minnesplatsen för Faklandskriget eller Islas Malvinas som Argentinarna har som namn på ögruppen.
Islands Malvinas eller Faklands Islands War Memorial.
 
Det blev lunch på caféet Esmeralda, innan vi flanerade myllriga Florida street och besökte fina gallerian Pacifico. Efter det blev det dags att ta en taxi hem till hotellet och en dusch för att sedan bege oss till Theatro Colon. Pavarotti lär ha sagt att Theatro Colon har världens nästa bästa akustik av de platser han uppträtt på. Vi hade fått tag i biljetter för 200 pesos per person för att se Filharmonica de Buenos Aires. Här märkte vi av svårigheten med att inte kunna Spanska så bra. Cecilia hade bokade biljetterna på nätet och väl på plats, insåg vi att det var ståplats längst upp under taket. Jaja, vi fick biljetter i alla fall och konserten var bitvis riktigt bra. Första stycket var för intensivt för vår smak men stycke 2 och 3 var riktigt njutbart. Vi hoppade stycke 4 då vi började bli trötta i fötterna av att stå. 
Theatro Colon.
När vi kom ut från Theatro Colon var det spöregn och åska, vi hade tur och hittade en taxi på en gång i busvädret. Tillbaka till Palermo och vi fick oss några öl och hamburgare på Cerveceria Antares.
 
12 Juli
Idag tog vi sovmorgon till nästan klocka nio. Därpå långfrukost och tid för att skriva lite dagbok. Så småningom letade vi oss ut och fick tag på en taxi som tog oss till Placa de Mayo, Rosa huset.
Placa de Mayo, Buenos Aires.
 
Vi flanerade vidare ner och förbi Plaza de las Armas Argentine, krigsministeriet och vidare till Puerto Madero, upp och förbi National kongressen och nu vart det planerad lunch på El Tropezon som vi spanat in redan första kvällen, då vi med taxi åkte mellan hamnen och hotellet i Palermo. En riktiktigt fin bar med hög klass. Jag åt kött och Cecilia tog fisk, till det gott vin.
El Tropezon, Buenos Aires
 
Vi flanerade vidare i stadsmyllret innan vi tog en taxi till stadsdelen San Telmo och Museo Historico National. Alltid intressamt med historiska museer. Museet hade mycket fina målningar, dräkter, foton och vapen att beskåda. Mycket historia kring invandringen av europer i slutet av 1800 talet och början av 1900 talet, framföra allt Spanjorer och Italienare.
Museo Historico National, San Telmo, Buenos Aires.
 
En "pitstop" på puben La Berria för ett par törstsläckande öl. Nu var det dags att leta reda på den fina inomhusmarknaden i San Tellmo där vi intog middag i form av grymma Chorizos i bröd direkt från kolgrillen. Belåtna passade vi på att gå gatan Comic Strip Walk. Ett flertal av Argentinas populäraste seriefigurer som statyetter efter trottoaren, riktigt coolt.
Comic Strip San Telmo, Buenos Aires.
 
Nu var det dags att leta sig tillbaka till Palermo. Efter skobyte på hotellet letade vi oss ut för en öl på en av alla bryggeripubar, det är ju fredag trots allt.
 
13 Juli
Sovmorgon och tid att läsa lite tidningar och skriva dagbok. Receptionen beställde en taxi till oss och vi for till stadsdelen La Boca med sina färgglada byggnader. Dagtid, lite av en turistfälla och efter mörkrets inbrott bör man nog undvika stadsdelen av säkerhetsskäl. Det var i La Boca som de flesta imigranter kom i land när de anlände Buenos Aires. Om La Boca känns bekant på något vis så kanske det är för fotbollslaget Boca Juniors har sin hemmaplan här och legendaren Maradona har spelat för klubben. I La bocas har man också möjlighet att få se par dansa tango ute på trottoaren.
Stadsdelen La Boca, Buenos Aires.
Stadsdelen La Boca, Buenos Aires.
Stadsdelen La Boca, Buenos Aires.
 
Det tog inte så lång tid att att gå igenom de turisttäta kvarteren och när vi kände oss nöjda tog vi en taxi till Reserva Ecologica Costanera Sur, ett naturreservat i kanten av Buenos Aires stadskärna.
Vi hade kollat upp detta naturreservat innan och funderat på att hyra en fågelsskådarguide. Men efter ha mailat med honom och frågat på pris, kände vi att vi åker dit själva. Guiden ville ha runt 5 000 kronor och de var lite väl mycket för några timmars fågelskådning.
Vi gick i flera timmar längs breda stigar och fick se en hel del fåglar. Vi såg hökar, örnar, småfåglar, svanar, hägrar och andra roliga arter. Även sköldpaddor fick vi se under de tre timmar vi var ute.
Reserva Ecologica Costanera Sur.
Reserva Ecologica Costanera Sur.
Reserva Ecologica Costanera Sur.
Reserva Ecologica Costanera Sur.
Reserva Ecologica Costanera Sur.
 
När vi nådde ut ur naturreservatet fick det bli en hamburgare från en av alla de matvagnar som kantande strandpromenaden. Det var lite skillnad att åka taxi för ett par hundra lappar och äta hamburgare för 50 kronor, än att betala 5 000 kr för guide och en macka. Utan guide lyckades vi ändå se närmare 60 fågelarter, vilket var helt fantastiskt. Vissa arter lyckades vi artbestämma direkt, ibland med hjälp av reservatets alla informationstavlor och ibland med hjälp av fågelboken. Några av fåglarna fotade vi på långt avstånd, så när vi senare kom på hotellet fick vi zooma in en del foton för att artbestämma vissa fåglar. Riktigt trevligt att det finns ett så pass stort naturreservat ända in på stadenkärnan.
Vi tog en taxi åter till hotellet och en välbehövlig dusch. Sedan ut i Palermo för vinprovning på Lo de Jesus, restaurangen vi åt på härom kvällen, Lo de Jesus hade i samma byggnad en separat ingång för både vinbutik och vinprovningsrum. En riktig trevlig och prisvärd provning med viner från Mendoza distriktet. Till vinet serverades också en väl tilltagen ostbricka. Vi prövade de 5 röda viner som ingick i provningen för priset av endast 160 kronor. Vi avslutade med att ta in och prova ett vitt vin. Vi köpte med oss en flaska av det vita vinet samt ett av de röda som ingick i provningen.
Vinprovning på Lo de Jesus.
Vinprovning på Lo de Jesus.
Vinprovning på Lo de Jesus.
 
Efter vinprovningen provade vi att få bord på köttrestaurangen Don Julio men det var fullbokat denna kväll så valet föll på La Hormiga. En fantastisk köttplanka med massor av tillbehör och dippsåser, det blev också en en varm ostbricka som satte oss i direkt matkoma.
 
14 Juli
Långfrukost på hotellet innan det var dags att gå upp på rummet och ångestpacka. Kommer allt få plats i väskan? Vi hade ju varit i Peru innan och hade all vandringsutrustning, kläder och kängor i väskan också. Det gick över förväntan och allt fick plats, om än med lite vilja. Ner till lobbyn för utcheckning och en väntande taxi som tog oss till Ezeiza airport, en timmes färd utanför Buenos Aires. Under färden fick vi se lite av landsbyggden i kontrast till en veckas stadsmiljö. Summerat så kan man säga att en vecka i Buenos Aires är väl tilltaget, man behöver verkligen inte stressa för att se "allt". 4-5 dagar hade absolut räckt och istället lagt två till tre dagar på att resa till Mendoza. Men det får bli en annan resa i framtiden.
 
Nu väntande en långflygning på 13 timmar till Amsterdam innan flyg vidare till Stockholm.
 
// Lars
 
 
 
 
 
Till top