Peru - Vandring i Ahobambadalen del 1 av 4.
En Vandringsresa med Swett till Peru och Ahobambadalen Del 1
Resefakta:
- Lima. Foto: Lars Stener
Flyg från Stockholm till Lima, Peru. Inget direktflyg.
Restid: Vi reste Sthlm - Paris 2:40. Paris - Lima 12 timmar. Lima- Cusco 1:30
Restid: Vi reste Sthlm - Paris 2:40. Paris - Lima 12 timmar. Lima- Cusco 1:30
Värt att veta: Tidsskillnad. Sverige ligger +6 timmar före Peru.
Vi startade vår resa från Östersund till Arlanda, via Paris till Lima. I Lima bodde vi på hotell i distriktet Miraflores, som är en av de finare och säkrare områdena i Lima, vi stannade i två dygn för att hinna se lite av 9 miljoners staden.


- Lima. Foto: Lars Stener

- Lima. Foto: Lars Stener
Efter 2 dagar var vi åter på Jorge Chávez internationella flygplats i utkanten av Lima, för resa mot Cusco som ligger på 3 400 meter. Det är en stor stad med drygt 400 000 invånare och en spännande inflygning med en och halv loop ner mot landningsbanan, som är placerad mitt i Cusco. Dalgången är lite för trång för en normal inflygning för landning.

- Cusco. Foto: Cecilia Stener

- Vackra och högt belägna Cusco. Foto: Lars Stener
Det var planerat av oss att resa till Cusco en dag innan vi skulle träffa resten av gruppen som också skall vandra med Swett. Vi kände att en extra acklimatiserings dag borde göra verkan. Vi träffade resten av vår grupp nästa dag. Vi blev ett bra gäng på 14 vandrare, 3 svenska guider och 2 stycken lokala peruianska guider.
Första dagarna gjorde vi gemensamma aktiviteter, vi lärde känna varandra och staden Cusco, gjorde dagsutflykter till Pisac och Heliga dalen, besökte Maras Salt Mines. Bara att vandra på dessa höjder mellan 3 400 meter och 3 700 meter var bra acklamatisering inför den kommande vandringen, jobbigt men nyttigt.
Efter de första aklimatiseringsdagarna, var det äntligen dags att åka upp i bergen och börja vår vandring, på riktigt. Nu skulle all träning i slalombacken hemma i Östersund sättas på prov, var alla förberedelser med material och träning tillräckliga? Det kom att visa sig, att så var fallet.
Vi hoppade ur minibussen efter en längre tids skuttande efter slingriga, smala bergsvägar och vandrade sista biten upp till Edvins Lodge och Soraya Pampa på 3 850 meter. Här övernattade vi på lodgen i två nätter.
Första morgonen var vi uppe tidigt för frukost och sedan väntade en vandring upp till glaciärsjön Laguna Humantay på 4 200 meter. Det var en bitvis jobbig och brant vandring på ett par timmar, innan vi nådde glaciärsjön. Med sitt turkosa vatten omgärdades Lake Humatay av imponerande bergsmassiv. Guiden Jens överraskade oss med att bjuda på en Coca Cola, tänk att han orkade släpa med en hel låda Coca Cola hit upp i sin ryggsäck, bara för att var snäll med oss. - What a treat. Här stannade vi ett tag och njöt av omgivningarna, fick i oss lite matsäck innan gruppen åter vandrade ner till Soraya Pampa och Edvins Lodge för lite vila. Imorgon börjar det stora äventyret och vi skall vandra över Inkachilliaska passet på 5 000 möh, då gäller det att vara pigg.

- På väg upp till Edvins Lodge, Soraya Pampa. Foto: Cecilia Stener

- Laguna Humatay, 4 200 möh. Foto: Andreas Mattisson,

- Våra duktiga svenska guider. Från vänster: huvudguide Jens, assisterande guider Andreas och Carin. Foto Cecilia Stener.
Idag är det den stora dagen, vi skall över vandringens högsta punkt, Inkachilliska passet på 5 000 meter. Vi startade nere i Soraya Pampa på 3 850 meter och hade nu hela 10 timmars vandring framför oss.
Dagen började med behaglig stigning de första timmarna. Efter en liten vilopaus blev lutningen brantare och andningen svårare. Det känns stundtals som att andas i ett sugrör på denna höjd och det går heller inte att hålla ett högt tempo, tempot gör sig själv här uppe. När vi närmade oss lunch, kom först regn och sedan blötsnö. Då var det praktiskt att ha förstärkningsplagg och regnkläder nära till hands i våra rygggsäckar.
Vi nådde så småningom fram till vår lunchplats, där våra kockar förberett en stärkande lunch, innan vi gjorde ett sista ryck upp till Inkachilliska passet. Belöningen var enorm på krönet av bergspasset. Fantastiskt att få vara på en höjd som 5 000 meter, vilka vyer. Kroppen är fortsatt stark och själen glad. Vi stannar inte länge här uppe på passet, det är påfrestande nog för kroppen på denna höjd och några i gruppen hade dessutom känningar av den höga höjden.

- På väg upp mot Inkachilliaska passet. Foto: Cecilia Stener.

- På väg upp mot Inkachilliaska passet. Jag har fortfarande orken att le. Foto: Cecilia Stener.

- Inkachilliaska passet, 5 000 möh. Det här var målbilden för all förberedande träning.
Vi fortsatte neröver dalgången till 4 200 meter till Sisay Pampa och vandringens första tältnatt. Spännande att tälta på dryga två gånger Kebnekaises höjd. Det ger lite perspektiv på höjden. Efter tio timmars vandring, var det skönt att få ta av sig kängorna, lägga sig ner och sträcka ut kroppen. Vi vilar lite och göra oss sedan redo för en välförtjänt middag. Vi har med oss fyra kockar tillika välrenomerade alpinister.
Det satt gott med middag och nu blir det skönt med välbehövlig sömn. Cecilia var upp mitt i natten och fotograferade en helt fantastisk stjärnhimmel, med Vintergatan tydligt synlig på det stjärnsprakande himlavalvet.

- Cecilia med berget Salkantay i fonden. Foto: Lars Stener.
Vi vaknar tidigt nästa morgon till fantastiska vyn av berget Salkantay som reser sig ståtligt 6 271 möh. Nu har det blivit dags att packa ihop utrustningen, äta frukost och ge oss iväg mot nästa utmaning. Tre timmars brant skråvandring i serpentinsvängar upp till Abra Palkay passet på 4700 meter. Det var tuffa timmar då man som jag lider av höjdskräck. Det blev till att utmana sina demoner och flytta gränser. Väl uppe på Abra Palqay passset kände jag mig fortfarande fysiskt stark men mentalt helt urladdad, av den mentala påfrestningen.

- Sisay pampa nere i dalgången. Foto Cecilia Stener,

- Vi kämpar på upp mot Abra Palkay passet. Jag tätt följd av guiden Andreas. Foto Cecilia Stener.

- Serpentin stig upp till Abra Palkay passet. Foto: Cecilia Stener.

- Våra hästar och hästförare på väg upp mot Abra Palkay passet. Foto: Cecilia Stener.

- Uppe på Abra Palqay passet på 4700 meter möts vi av en vidunderlig utsikt. Foto: Cecilia Stener.
Vi tar en välförtjänt vila och får tid att samla tankar och intryck, innan vi vandrar in i den ensliga men vackra Ahobambadalen. Efter ett par timmars vandring, når vi Lucillas place, dit våra kockar gått före och fixat med en efterlängtad lunch.

- Ahobamba valley. Foto: Lars Stener.

- Lucillas place. Foto: Cec.ilia Stener.
I dessa stenhus bor Lucilla till vardags.
Fortsättning i del 2.