Fina dagar på fjället
I Naturen,
Mat & dryck
/
Fjällen,
Härjedalen,
Mountains,
Tänndalen,
fjäll,
topptur,
vinter,
winter
/
Permalink /
0
Tredje helgen i mars sa väderprognosen att lördagen skulle bli fin, alltså så pass fin att topptur upp på 1500 meters toppen Storvigeln var möjlig och öringfiske för den som ville, uppe vid fjällsjön Bolagen.
Redan under fredagen smed vi planer i vår gemensamma FB grupp "Fjällkompisar". Vi är ett gäng på 8 personer som hittar på äventyr här i Funäsfjällen. Vi försöker komma ut så ofta det går även om vädret kan vara lite grinigt ibland. Nu var det dags för högfjälls aktivitet.
På lördag morgon började vi packa skoterpulkan med isborr, fiskespön, ved, eldnät, mat, Muriikapannan, ombyten, spade, liggunderlag och ovanpå det sju par skidor och stavar. Inte att förglömma Evas hund Vimson och Marias hund Legolas.
Vi samlades på skoterparkeringen i Fjällnäs för gemensam färd över sjön Malmagen, upp över fjällsidan efter kryssleden och så småningom med vidunderlig utsikt över alla fjälltoppar ner till sjön Bolagen på 952 möh. Här efter den västra sjösidan fick det bli Basecamp för dagen. Topptursskidorna plockades fram, stighudarna på. Sju stycken i gänget begav sig med solen värmande i ansiktet upp mot Storvigeln som har en aktningsvärd höjd av 1586 möh.


Själv borrade jag mig ett par hål för att pröva lyckan på någon öring. Så här långt in på vintern krävs förlängare på isborren för att nå igenom den tjocka isen. Idag var det ingen öring som nappade.

Jag satt och njöt av det fina vädret och den fina fjällmiljön som är här uppe. Vigelmassivet och flera närliggande toppar att vila ögonen på. Efter några timmar kommer kompisarna ned från Storvigeln, lyckliga av att nått toppen under fina förhållanden och med milsvid utsikt från toppen, vilken lycka.
Med en härlig solgropssoffa, och en eld på gång med muriikan på den, började Eva laga Souvas med grönsaker. När köttet och grönsaker fått färg fick vi det serverat i tunnbrödklämma. Vilken fantastisk middag på fjället. Goda tillbehör som laxrullar, brödpinnar och såser därtill.



Sådana här dagar är det lätt att glömma tid och rum. Vi hann fiska lite till och samtidigt se solen smeka fjälltopparna en sista stund innan vi bestämmde oss för att packa ihop och bege oss ned från fjället.

Dagar som dessa får en att le när man tänker tillbaka på vilka fina stunder man får dela med goda vänner.