Höst - det är skördetid

I Naturen / Autumn, Campervan, Fjällen, Härjedalen, Mountains, Nature, Naturen, Träd, fjäll, höst, kött, meat / Permalink / 0
Hösten är kommen och det är dags för jakt och skördetid
 
Alla årstider har sin tjusning, de flesta av oss gillar sommaren bäst. Ändå är det hösten och vårvintern, den "femte" årstiden jag gillar bäst. Vårvintern med fina skidturer på skaren. Mornarna är kallt krispiga, dagarna varmt ljuvliga och kvällarna börjar blir längre.

Nu kommer hösten och med den kortare dagar och åter kyligare men klarare luft. Jag har lite svårt att bestämma mig vilken av dessa två årstider jag gillar bäst, det är nog så att jag gillar den årstid jag är i för stunden bäst.
 
Naturen ändrar nu färg och ett av naturens vackraste skådespel tar plats, skiftningarna i skog, fjäll och mark. Vilken färgprakt vi står inför nu i spetember och oktober innan naturen gör vinter.
 
Cecilia har plockat en del svamp under senare delen av augusti samt nu i september, både svamp vi ätit direkt till middag men även exempelvis kantarell som förvällts och frusits in i lämpliga portionsförpackningar, för att tas fram till höstens och vinterns goda helgmiddagar.
 - Torkning av Trattkantareller 
Hjortron har hon även plockat en del. Själv är jag "hjortron-skadad" sedan tidig ungdom av min far, vars största hobby är att plocka hjortron. Det blev bara för mycket. Kanske börjar jag hitta tillbaka och kan bidra framöver.
Man kanske kan säga att min tid börjar nu, jakttid. Septemberjakten på älg nere i Ulvsjön började riktigt bra och vi fick fälla flera fina älgar. Frysen är nu i det närmaste full av älgkött och bär. Lite fågeljakt framöver på orre och tjäder ser jag väldigt mycket fram mot. En favoriträtt är viltpytt på orre eller tjäder med potatis och röd paprika. Bryna köttet lite lätt i smör, salt och nymalen svartpeppar, lite paprikapulver efter smak, i pannan med förkokt tärnad potatis och tärnad paprika, låt det puttra på i pannan ett tag så smakerna får gifta sig lite. Och om jag får välja ett glas eller två av en robust Ripasso eller allra helst en Amarone classico.
- Viltpytt
 
 - Älgkött
Jag hoppas vi får några fina helger i slutet av september och under okotber, innan vintern tar vid. November och även ibland tidig december är kanske den tråkigaste månaden på året, inte så mycket färgprakt ute, utan mest busigt och kallt väder. Lite jakt på fågel och helst harjakt med stövare brukar förgylla dessa tråkigare tider. Sedan är det alltid trevligt att vara i fjällstugan, ta långfrukost, elda i kaminen och ta sig tid att läsa någon bra bok eller ett bra magasin. Sedan får man komma ut en svängt mitt på dagen och göra en aktivitet med efterföljande varm och skön bastu. Nu har man också tid till mera genomtänkta och tidskrävande förberedelser till middagar. Någon god gryta som skall stå och puttra lite extra länge. Det är rätt fint att nyttja denna årstid till sådana inneaktiviteter.
 - Fin fjällröding
Det står inte på förrän isarna fryser och bjuder in till långfärdsskridsko och lite längre fram mot jul, drar vinterfisket igång på riktigt.
 
 - Jaktlycka
 
 
//Lars
 
Till top